5 waardevolle tips voor het realiseren van een goede databeveiliging
In deze snel evoluerende wereld van cybercriminaliteit, waarbij criminelen steeds slimmer worden met geavanceerde tactieken, staat één ding vast: een goede databeveiliging is van cruciaal belang om datalekken te voorkomen. Als je je afvraagt hoe je jouw waardevolle gegevens het beste kunt beschermen, hoef je niet langer met je handen in het haar te zitten. Wij delen vijf tips om je te helpen een solide gegevensbescherming te realiseren, zodat jij en je collega’s veilig kunnen blijven werken.
Tip 1: Bewustwording bij je collega’s
Als verantwoordelijke voor databeveiliging begrijp je ongetwijfeld hoe belangrijk het is. Maar je collega’s zijn waarschijnlijk niet volledig op de hoogte van de mogelijke gevaren van slechte beveiliging. De mens is vaak de zwakste schakel in het realiseren van een sterke beveiliging. Denk aan het verbinden van zakelijke smartphones met onbeveiligde Wi-Fi netwerken, het downloaden van schadelijke apps en het klikken op phishing e-mails. Het creëren van bewustzijn bij je collega’s kan worden bereikt door workshops en educatieve sessies te organiseren, zodat een basis wordt gelegd voor een veilige werkomgeving.
Tip 2: Maak regelmatig Back-ups van je data
Onderzoek toont aan dat het back-up beleid bij veel organisaties flink tekortschiet. In geval van een onverwacht incident is het van essentieel belang dat je belangrijke gegevens beschikbaar blijven. Een doeltreffende aanpak is om je bestanden op te slaan in de Cloud. Populaire keuzes zijn services zoals OneDrive en Microsoft 365 en externe back-up diensten. Met deze cloudoplossingen worden je gegevens niet alleen veilig bewaard, maar blijven ze ook te allen tijde toegankelijk. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en extra beveiliging toepast door versleuteling.
Tip 3: Voer regelmatig beveiligingscontroles uit
Je zou kunnen denken dat dit voor de hand ligt, maar het is van cruciaal belang om voortdurend je IT-omgeving te evalueren. Hierdoor kun je controleren of je huidige beveiligingsmaatregelen nog steeds effectief zijn en in lijn zijn met de behoeften van je organisatie en de laatste ontwikkelingen in de digitale wereld. Misschien zijn er wel nieuwe updates beschikbaar voor apps die de beveiliging verbeteren. Vergeet niet om ook de firmware van apparaten zoals netwerkprinters en routers regelmatig bij te werken. Zorg ervoor dat specifieke beveiligingscontroles, zoals penetratietests, worden uitgevoerd om mogelijke zwakke plekken in je systemen te identificeren.
Tip 4: Flexibiliteit in apparaat keuze
Overweeg om je collega’s de vrijheid te geven om hun eigen apparaten te kiezen. Niet alle collega’s zijn namelijk tevreden met de standaard aangeboden apparaten, wat kan leiden tot het gebruik van onveilige persoonlijke apparaten voor zakelijke doeleinden. Denk aan het versturen van zakelijke e-mails via persoonlijke smartphones. Door medewerkers keuzemogelijkheden te bieden die aansluiten bij hun individuele behoeften, vergroot je de tevredenheid op de werkvloer en verminder je het risico op datalekken.
Tip 5: Overweeg uitbesteding van databeveiliging
Hoewel beveiliging een prioriteit moet zijn binnen je organisatie, kan het soms moeilijk zijn om de benodigde aandacht en expertise te handhaven. Misschien twijfel je zelfs over je eigen kennis. Laat dit echter geen obstakel vormen voor je beveiligingsinspanningen. Overweeg in plaats daarvan om beveiligingstaken uit te besteden aan professionals met expertise en toewijding om hoogwaardige gegevensbescherming te realiseren. Zo kun je 24/7 profiteren van professionele, actuele databeveiliging zonder je zorgen te maken over tijdsinspanning en expertise
Op zoek naar hulp bij het versterken van je databeveiliging? Maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak met onze experts. We staan klaar om je te begeleiden bij het beschermen van je waardevolle gegevens.